Magyarázatok

Sokan vannak, akik úgy nőttek fel, hogy alig ismerik a Bibliát. Talán még sohasem hallottak Góliátról vagy Sámsonról. Meglehet, nem is értik, mi haszna van annak, hogy lándzsákról, harci szekerekről, falusi kútról vagy leprás betegekről olvassanak.

Mivel a Biblia több ezer évvel ezelőtt íródott, könyvei és a mai olvasók között valóságos kulturális szakadék tátong. Nehezen kiejthető nevekkel és idejétmúlt szokásokkal találkozunk benne. Sok olvasó könyvespolcán a Biblia a legősibb könyv.

Legtöbbünknek szükségünk van egy kis bemelegítésre ahhoz, hogy átugorjuk ezt a hatalmas szakadékot visszafelé az időben, azokba a régmúlt évszázadokba, amikor a Biblia íródott. A könyvben található magyarázó jegyzetek megkönnyítik a kulturális távolság áthidalását a Biblia mai olvasói számára.

Bevezetők

Minden bibliai könyv elején található egy bevezető, amely fontos információt nyújt a könyv hátteréről és megírásának céljáról. A bevezetők elolvasása segít annak megértésében, hogy az adott könyv miként illeszkedik a Biblia más könyveinek sorába, illetve miben tér el tőlük.

A bevezető részek támpontot adnak az egyes könyvek mai értelmezéséhez is, valamint szempontokat kínálnak az olvasáshoz.

Tekintse meg Nehémiás könyvének bevezetőjét a mintaoldalak lapozgatásával!

Betekintések/Háttér-információk

Ezek rövid írások, melyek szándékunk szerint a magazinok cikkeinek stílusára emlékeztetnek, fontos háttér-információt nyújtanak. Olyan ismereteket sűrítenek magukba, amelyek segítenek a Biblia értelmezésében és megértésében. A betekintések végén található LétKérdések az adott szakasz gyakorlati életben való alkalmazásában lehetnek segítségünkre.

betekint2_l

Felfedezőút

Ezek a jegyzetek a második, a Felfedezőút a Bibliában című vezérfonalhoz kapcsolódnak. A 180 bibliai fejezetből készült válogatás, valamint a hozzájuk fűzött rövid kommentárok mintegy madártávlatból adnak áttekintést a teljes Bibliáról.

felfedezout2_l

 

100 ember, akit érdemes megismerni/100 ember a Bibliából

A Biblia olvasása közben 100 kulcsszereplőről átfogó ismertetést is olvashatunk. Megtudhatjuk, milyen események kapcsolódnak hozzájuk, és milyen a kapcsolatuk a többi szereplővel. Az ismertetések végén is találhatóak LétKérdések,melyek az adott személy életének tanulságait segítenek a gyakorlati életbe átültetni. Az ismertetések a szöveg között találhatóak, de a függelék segítségével a nevek alapján is megkereshetjük a leírásokat.

 

Kiemelések/Rövid kommentárok

Ezek a rövid jegyzetek a nehezebben érthető bibliai versekhez fűzött magyarázatok. Érdekes tényekre mutatnak rá, és olyan részletekre hívják fel a figyelmet, amelyek felett talán átsiklottunk volna. A versek kiemelésével a Biblia alaposabb olvasására szeretnénk ösztönözni.

kiemel3_l

Kereszthivatkozások

Minden második oldal alján találhatóak hivatkozások, melyek egyes verseket segítenek jobban megérteni azáltal, hogy más bibliai szakaszokat ajánlanak hozzájuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>