Biblia szerkezete

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A MAGYARÁZATOS BIBLIÁRA?

Ma-Bi_fejFelmérések szerint a magukat kereszténynek vallók közül is sokan elhanyagolják a Biblia rendszeres olvasását. Hisznek a Biblia ihletettségében, és meggyőződésük, hogy szavaiban segítségre találhatnak, mégsem olvassák olyan gyakran, mint ahogy saját véleményük szerint kellene.

Ez a felismerés vezetett minket arra az elhatározásra, hogy olyan bibliaolvasó kalauzt állítsunk össze, amely megkönnyíti a Biblia rendszeres olvasását a laikus olvasók számára. Modern kutatási módszerek segítségével igyekeztünk választ találni arra a kérdésre, hogy vajon mi tartja vissza az embereket a Biblia olvasásától. Vizsgálódásunk során ennek három fő okát fedeztük fel. Miközben a jelen kiadáson dolgoztunk, az a cél vezérelt minket, hogy áthidaljuk ezeket az akadályokat.

 

„Elmegy a kedvem”

A leggyakrabban hangoztatott ok, amiért sokan nem olvassák a Bibliát, az, hogy menet közben elmegy a kedvük tőle. Próbálkoztak ugyan a Biblia rendszeres olvasásával, ám előbb-utóbb felhagytak vele.

A Biblia vastag könyv, 66 különböző részből áll, amelyek több tucat szerző tollából származnak. Azok az olvasók, akik úgy közelítik meg, mint bármely más könyvet – kezdve az első oldalon, majd folyamatosan haladva végig a könyvön –, hamarosan eltévednek az ókori történelem szövevényes útvesztőjében, és elmegy a kedvük a további olvasástól.

Mások meg sem próbálkoznak a tervszerű olvasással. Időbeosztásuk zsúfolt, önbizalmuk csekély, és előre tudják, hogy úgyis feladnák menet közben. Beérik azzal, hogy ismerős szakaszokat olvasgatnak az evangéliumokból és a zsoltárokból, messze elkerülve az ismeretlen könyveket.

Sok időt és komoly kutatómunkát szenteltünk arra, hogy megoldást találjunk erre a problémára. Ennek eredményeként született a háromutas olvasási terv, amely figyelembe veszi, hogy az olvasók különböző szinten közelednek a Bibliához. Mindhárom vezérfonal napi egy fejezet elolvasását tűzi ki célul — ami legfeljebb 10-15 percet vesz igénybe.

Tovább a bibliaolvasó programokhoz
 

„Nem értem”

Sokan vannak, akik úgy nőttek fel, hogy alig ismerik a Bibliát. Talán még sohasem hallottak Góliátról vagy Sámsonról. Meglehet, nem is értik, mi haszna van annak, hogy lándzsákról, harci szekerekről, falusi kútról vagy leprás betegekről olvassanak.

Mivel a Biblia több ezer évvel ezelőtt íródott, könyvei és a mai olvasók között valóságos kulturális szakadék tátong. Nehezen kiejthető nevekkel és idejétmúlt szokásokkal találkozunk benne. Sok olvasó könyvespolcán a Biblia a legősibb könyv.

Legtöbbünknek szükségünk van egy kis bemelegítésre ahhoz, hogy átugorjuk ezt a hatalmas szakadékot visszafelé az időben, azokba a régmúlt évszázadokba, amikor a Biblia íródott. A könyvben található magyarázó jegyzetek megkönnyítik a kulturális távolság áthidalását a Biblia mai olvasói számára.

Tovább a Magyarázatokhoz

„Nem találom”

„Rengeteg időm megy el azzal, hogy keresztül-kasul lapozgatom a Bibliámat, amikor keresek benne valamit” – mondják sokan. Egy-egy konkrét kérdésben szeretnének segítséget kapni, de nem tudják, hol lelhető föl a válasz.

Mindenki hallott már olyan bibliai szövegrészekről, mint a Tízparancsolat, az aranyszabály vagy Dániel története az oroszlánok vermében. De vajon hogyan akadhatunk rájuk? A Biblia túlságosan vaskos könyv ahhoz, hogy csak úgy találomra lapozgassuk benne.

A függelék különböző szempontok szerint segít a tájékozódásban. Reméljük, ezek az oldalak sokak számára hasznos támpontot adnak, és megkönnyítik a Bibliában való eligazodást.

Tovább a Magyarázatos Biblia Függelékeihez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>